استان
مازندران
در یک نگاه
استان مازندران با حدود 24 هزار کیلومترمربع مساحت، 1.46 درصد از مساحت کشور را دربرگرفته و از نظر وسعت، هجدهمین استان کشور است. این استان، دارای 22 شهرستان به نامهای آمل، بابل، بابلسر، بهشهر، تنکابن، جویبار، چالوس، رامسر، ساری، سوادکوه، سیمرغ، قائمشهر، گلوگاه، محمودآباد، نکا، نور، نوشهر، فریدونکنار، عباسآباد، سوادکوه شمالی، کلاردشت و میاندرود، 58 شهر، 55 بخش، 129 دهستان و 3697 آبادی است.
جغرافیای طبیعی
مازندران از نظر جغرافیای طبیعی، موقعیت ممتازی را در کشور داراست. افزون بر قله دماوند و انبوهی از غارها، رودخانهها، آبشارها، چشمههای آب معدنی و تالابها، این استان با داشتن 17 میلیون هکتار عرصه جنگلی (با احتساب بیشهزارها و درختزارها) 10.5 درصد از مساحت 162 میلیون هکتاری جنگلهای کشور را به خود اختصاص داده است. همچنین، 53.4 درصد از سطح جنگلهای شمال کشور در این استان جای دارد. جنگلهای مازندران از آن رو که از معدود بازماندههای جنگلهای هیرکانی در جهان هستند، از حساسیت و اهمیت بسیاری برخوردارند و از نظر تولید اکسیژن، تعادل بخشی به اکوسیستم و جلوگیری از فرسایش خاک، جاری شدن سیل و بروز گرد و غبار نقش حیاتی دارند. متأسفانه طی دو دهه گذشته، 16 درصد از مساحت جنگلهای مازندران از میان رفته که سهم قابل توجهی از آن ناشی از زمینخواری، تغییر کاربری اراضی جنگلی و استفاده از آنها برای مقاصد صنعتی، کشاورزی و ساختمانسازی بوده است.
جغرافیای انسانی
در آخرین سرشماری نفوس در سال ۱۳۹۵ جمعیت استان مازندران بالغ بر 3 میلیون و 280 هزار نفر برآورد شده است. بر این مبنا، مازندران با تراکم جمعیت 117 نفر در هر کیلومترمربع، بالاترین جمعیت کشور را در خود جای داده است. بابل، پرجمعیتترین شهر این استان است.
نرخ مهاجرت در مازندران بالاست. افزون بر درون استان که مهاجرت از روستاها و شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ مانند ساری، بابل، آمل و قائمشهر صورت میگیرد، شمار زیادی از مردم نیز به استانهای تهران، گیلان، سمنان، گلستان و خراسان شمالی مهاجرت میکنند؛ برای نمونه، جمعیت مازندرانیهای مقیم تهران بیش از یک و نیم میلیون نفر تخمین زده میشود.
وضعیت اقتصادی
در سال 1393 سهم بخش کشاورزی، صنعت و خدمات در اشتغال استان مازندران به ترتیب برابر با 19.2, 32.3, 48.5 درصد بوده است. در این میان، بخش خدمات 51.2 درصد از تولید ناخالص داخلی استان را به خود اختصاص داده است. در سالیان اخیر، سهم بخش کشاورزی و خدمات در اشتغال استان، کمتر از یک درصد کاهش یافته و در مقابل، سهم بخش صنعت یک درصد افزایش داشته است. در حال حاضر، بیش از 3500 واحد تولیدی در مازندران فعال هستند. مازندران از نظر نرخ سرمایهگذاری، در رتبه چهاردهم کشور قرار دارد.